Home Artikels Over liefhebber Bahamontes Abonneer Kalender Fietstochten Contact

Met Johnny Hoogerland in fietsparadijs Karinthië

Reportages

Karinthië, dat is de zuidelijkste deelstaat van Oostenrijk, maar even goed vlakbij Italië en Slovenië. Karinthië, dat is bergen, natuur en meren. Een mild klimaat ook, wegens ‘aan de zuidelijke en dus goede kant van de Alpen’. Karinthië, dat is een fietsparadijs. Uw gids met dienst is Johnny Hoogerland. Ja, die van de prikkeldraad.

Dsc 7800

Johnny's droom

Johnny Hoogerland. Ook al won hij geen enkele rit in de Ronde van Frankrijk van 2011, toch was hij de onbetwiste held van die Tour. Dankzij een roekeloze autochauffeur van de Franse televisie, een paar meters prikkeldraad en tientallen bloederige foto’s van zijn door die prikkeldraad, fel gehavende lijf. Lees: kont, billen, kuiten.

Hoogerland reed een mooi palmares bij elkaar. Alleen al in zijn debuutjaar, 2009, won hij de Driedaagse van West-Vlaanderen, werd hij 12de in de Ronde van Vlaanderen én 12de in de eindstand van de Vuelta én 5de in de Ronde van Lombardije. Zijn grootste succes was de Nederlandse titel in 2013. Maar toch herinnert iedereen zich Johnny bijna alleen maar van dat ene accident in de Tour en de heroïsche manier waarop hij die Grande Boucle toch wist uit te rijden.

Johnny is sinds 2016 renner af. Tegenwoordig woont de Zeeuwse Leeuw in Oostenrijk. Hij heeft er samen met zijn vrouw Gerda zijn droom verwezenlijkt: ze openden samen een pension, specifiek gericht op fietsers in Karinthië. Zegt Johnny: “Het zonnige zuiden van Oostenrijk. Gerda kende de omgeving al door het schaatsen – ze is jarenlang competitief schaatsster geweest – en op de Weissensee wordt elk jaar de Alternatieve Elfstedentocht verreden.”

Dsc 7655

Pension Prikkeldraad?

“Zelf heb ik, als renner, alle windhoeken van de wereld gezien en Oostenrijk vond ik een van de mooiste landen waar ik ooit was geweest. In 2017 zijn Gerda en ik op huwelijksreis door Oostenrijk getrokken en we werden verliefd op Karinthië. Zo kwam Velden am Wörthersee in beeld, en die plek voelde goed. We wisten meteen: hier willen we wonen, hier willen we een pension openen.”

“Het klimaat is fantastisch – van maart tot begin november is het hier goed weer, en de zomer duurt altijd erg lang. Je hebt hier ook nog échte seizoenen – er lag al sneeuw midden november, er is de afwisseling in de natuur en de ideale ligging, nabij Italië en Slovenië. Op een rondje van 100 kilometer kan ik een bakkie koffie drinken op een Italiaans terras, via een oude spoorweg naar Slovenië fietsen en via een ferme bergpas terug Oostenrijk binnenrijden. Geweldig! En dan is er ook nog de Wörthersee. Een prachtig zwemmeer. In de zomer azuurblauw, 27 graden en op loopafstand van ons pension! Alle ingrediënten zijn hier aanwezig om vakantie te vieren en actief te fietsen en wandelen.”

“Karinthië is momenteel nog onbekend en onbemind als fietsregio, terwijl hier zoveel prachtigs te ontdekken valt. Ik vind het een uitdaging: de mensen tonen dat het niet altijd de Alpen of de Pyreneeën moeten zijn. Ik wil Nederlanders en Belgen tonen hoe gaaf het hier fietsen is. En je hebt voor elk wat wils. Bergen boven de 2000 meter, vlakke ritjes langs prachtige meren, op en af-tochtjes…”

“Mijn vriend Antwan Tolhoek is hier dit jaar het WK komen voorbereiden. Tien dagen lang heeft hij in Karinthië kilometers gemaald. Hij vond het hier fantastisch. En: hij heeft een ijzersterk WK gereden in Innsbruck, dus zijn stage in Pension Hoogerland heeft duidelijk geholpen.” Of er in Pension Hoogerland souvenirs aan zijn wielercarrière herinneren, vraag ik. Johnny knikt. “Mijn bolletjestrui uit de Tour hangt er aan de muur, net als mijn Nederlandse kampioenentrui.”

En misschien een stukje prikkeldraad? Johnny lacht zijn bekende gulle lach. “Dat niet. Al heb ik wel even getwijfeld om het hier ‘Pension Prikkeldraad’ te noemen. Maar dan besefte ik dat ik elke niet-wielerliefhebber het waarom van die naam telkens opnieuw zou moeten uitleggen. Dus Pension Hoogerland is prima.”

Mg 17 06 Rr Kaernten 0969

FIETSTIPS!

Nockalmstraße Kärnten Werbung

Fraaie passen en Alpenwegen verkennen op de racefiets!

* De Großglockner Hochalpenstraße is ongetwijfeld één van de mooiste Alpenroutes van Europa. De tocht gaat via Döllach in het Mölltal, waar een rustige klim begint naar Heiligenblut, het beroemde bergbeklimmersdorp. Van daaruit gaat de route recht naar het hart van het nationale park Hohe Tauern, langs de bekende Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Als beloning krijg je op de Hochtor (2576 meter) een uniek uitzicht op de hoogste berg van Oostenrijk, de Großglockner (3798 meter).

* Een ander hoogtepunt is een uitstapje naar de Nockalmstraße, die al vanaf mei open is. Het is de klassieker onder de Karinthische bergroutes, en hij loopt langs prachtige almen in het hart van het biosferenpark.

* Ook de Karnische Dolomitenstraße is een echte tip van insiders. Hij loopt van Karinthië naar Italië en weer terug via twee schitterende paswegen door de Karnische Alpen. Geologische bijzonderheden, herinneringen uit de geschiedenis en kleine taaleilandjes in de Italiaanse regio La Carnia, begeleiden je op je tocht.

* Een andere verwenroute die je al in de warme voorjaarsmaanden kunt verkennen, is de zonnige Villacher Alpenstraße naar de indrukwekkende uitkijkberg – de Dobratsch. Vanaf het mooie platform kijk je uit over de hele deelstaat. Met een hoogte van meer dan 2000 meter is de Dobratsch de moeite zeker waard. Je kunt je energie weer op peil brengen met heerlijke gerechten in de Rosstrattenstüberl of de Aichingerhütte.


FIETSTIP!

Kärntenwerbung Geissler

Drie landen op één dag

Op één dag door drie landen fietsen, dat is drie keer genieten: cultureel, landschappelijk en culinair. De beroemde 3-landen-tocht start bij het gekozen beginpunt in de buurt van Villach en loopt over rustige wegen tot aan de grens met Italië. Bij Tarvisio buigt hij af naar een romantisch zijdal, dat naar het idyllische Lado del Predil loopt en heel wat bochten heeft tot aan de Predilpas. Boven aangekomen bevind je je in Slovenië en in nationaal park Triglav. Hier moet je echt even stoppen om het fantastische berglandschap op je in te laten werken.

De route loopt verder in het beroemde dal van de Soča, een van de mooiste turkooizen rivieren van Europa. De klim naar de Vršičpas wordt beloond met een schitterend uitzicht op het Trentadal, waarna de afdaling volgt naar Kranjska Gora. De laatste klim gaat via de Wurzenpas en na een aantal heerlijke uren kom je ten slotte terug in Karinthië.

Onderweg moet je niet op de tijd letten, want wie dit imposante landschap te snel doorkruist, kan niet genieten van de unieke natuur. Het is beter het moment bewust te beleven en het gebied tussen de Alpen en de Adriatische Zee op je in te laten werken.

Onderweg kun je je culinair laten verwennen in Tarvisio, met prosciutto en cappuccino, of in de bekende wintersportplaats Kranjska Gora met een gibanica – traditioneel bladerdeeggebak. In Karinthië nodigen de originele creaties uit de Alpen-Adria-keuken uit tot een smakelijke afsluiting van de avond op een van de vele terrassen aan het meer.

FIETSTIP!

Kärntenwerbung Franzgerdl 2

Rond de Karinthische meren en op zonnige hoogplateaus

In het aantrekkelijke Karinthische merengebied zijn veel fraaie fietsroutes te ontdekken. Je vindt uitstekend bewegwijzerde routes langs de Faaker See, waar in 1987 het wereldkampioenschap wielrennen plaatsvond. De Klopeiner See biedt veel mooie routes voor het hele gezin.

* Een hoogtepunt is de 5-meren-tocht. Langs de Wörthersee, de Ossiacher See, de Afritzer See, de Brennsee en de Millstätter See geniet je van het veelzijdige landschap van het zuiden.

* Wie graag beloond wordt na een klim, moet zeker een tocht maken naar het zonnigste uitkijkpunt van Karinthië: Diex, een leuk klein dorpje met gemiddeld 2000 zonuren per jaar. Aan het eind van de pittige klim wachten je vergezichten over het Jauntal, het Lavanttal, de Karawanken, de Steiner Alpen en de Petzen.

* Een andere parel van het zuiden wordt gevormd door de vriendelijke recreatieroutes in het brede Lavanttal, dat ook wel eens liefkozend 'De fruitkamer van Karinthië' wordt genoemd. Het dal staat namelijk bekend om zijn duizendjarige fruit- en wijngeschiedenis. Een gezellige tussenstop bij een van de vele mostboeren is dan ook absoluut aan te raden. Vanaf hier rijd je ook over prachtige routes naar de Steiermark of Slovenië.

Evenementen & informatie?

Steinthalergert Radcamp Klopeinersee 0398 199 2017 05 13

* Ook dit jaar wordt de Tour de Kärnten gereden, een etappewedstrijd die van 18 tot en met 23 mei 2019 bij de Ossiacher See wordt gehouden. In het unieke landschap van bergen en meren van het zonnige zuiden moeten zes etappes gereden worden. De wielerwedstrijd wordt omlijst door een aantrekkelijk nevenprogramma met muzikale evenementen, een dagelijkse huldiging van de winnaars en natuurlijk pasta-party's. Meer info op www.tourdekaernten.at

* De 'Kärntner Rennradkarte' is verkrijgbaar via info@kaernten.at. Alle fietstochten staan ook op www.fietsen.karinthie.com en je kunt ze daar downloaden.

* Meer informatie over het thema fiets, vind je op www.fietsen.karinthie.com

* Check Pension Hoogerland op www.pensionhoogerland.com


Tekst: Jonas Heyerick Foto's: Johnny Hoogerland/Kärnten Werbung GmbH

Volg ons