Mario Cipollini heeft altijd iets onbenaderbaars gehad. In 1993 al had Michel Wuyts het in een live-uitzending over de moeilijk te interviewen renner. Verscheen hij toch, dan waren zijn woorden afgemeten, alsof de druk op de rasspurter-krachtpatser te groot was. Naar het einde van de jaren 90, na massa’s overwinningen, begonnen vooral zijn capriolen en flurkenstreken zijn imago te bepalen. Zijn clowneske verschijningen veroorzaakten opwinding, maar een veelprater werd hij nooit, en zeker niet voor buitenlandse media.
Tussen 2016 en 2023 poogde ik meermaals in het spoor van Super Mario te komen, de man met 191 profoverwinningen, waaronder een wereldtitel en 57 ritten in grote rondes (42 in de Giro). Ik klopte aan bij fietsconstructeurs, managers, kledingfabrikanten, journalisten en ex-renners. Velen onder hen kenden Mario persoonlijk, maar elk uitgegooid lijntje bleef onaangeroerd.
In die zeven jaar werd het nooit helemaal stil rond de voormalige wielerkampioen. Nadat zijn ex-vrouw Sabrina Landucci in 2017 aangifte deed van mishandeling, doodsbedreigingen en stalking, viel de tot dan onaantastbare Cipollini van zijn voetstuk. In 2022 veroordeelde een rechter hem in beroep tot drie jaar cel en een geldboete van 85.000 euro. Hij kreeg zelfs een half jaar langer celstraf dan in eerste aanleg. Op een ontoelaatbare manier had Cipollini van zijn vrouw zijn bezit gemaakt.
Vandaag, bijna twee jaar later, loopt er nog steeds een beroepsprocedure. Maar, ook al wordt de straf bevestigd, het ziet er niet naar uit dat Cipollini effectief achter de tralies zal komen. Pas bij een eventueel nieuw misdrijf met veroordeling tot gevangenisstraf, worden de drie jaar van het eerste misdrijf mee opgeteld bij de dan effectieve gevangenisstraf.
Ondertussen blijft Cipollini zich op zijn Instagram-kanaal van zijn beste kant tonen, als goedlachse levensgenieter én wielrenner tot de dood. Aan likes ontbreekt het de man niet. Gretig deelt hij ook zijn straffe waarden op Strava, tot verwondering van velen.