Wij gebruiken cookies
Nl Hana 2 24 01 05 0 927 8336 Tjp
leesvoer

De Top 30 der Eendagsvliegen

Bal! Gwiazdowski! Faustini! Gomez!

Stuur Frank Heinen uit met een eendagsvliegenvanger, en hij komt terug met verhalen over kunstgebitten, liefdesverdriet en waspoeder. En uiteraard – Nederlander, nietwaar? – tweedehands caravans. Het resultaat: Frank Heinen zijn, geheel subjectieve, top 30 der Eendagsvliegen.

Tekst: Frank Heinen

(Op de foto hierboven rijdt, in Gan-Mercier-trui, Cees Bal op kop van het peloton. Cees Bal is de nummer 6 uit onze Top 30.)

30. Stefano Faustini

Werd in zijn debuutjaar vijfde in de Vuelta en zevende in de Giro. Wist daarna nooit meer enige prestatie van betekenis neer te zetten en stopte al gauw weer. Hij werkt inmiddels al jaren als tandarts en is gespecialiseerd in ingewikkelde gebitsprotheses.

29. René Koppert

Het is een klassiek verhaal, dat elke keer net een beetje anders wordt verteld.

René Koppert, de jonge, Nederlandse proloogspecialist die tijdens de tijdrit in de Giro van 1983 een meisje langs het parkoers zag, en na de tijdrit met de ploegleiderswagen van Bruno Reverberi terug reed om dat meisje op te sporen.

Dat lukte.

René Koppert werd ontslagen, en bleef maar kort prof – ondanks veelbelovende resultaten.

(In René Kopperts versie zat het allemaal heel anders. Hij kende dat meisje al, en hij had toestemming om de auto te gebruiken. Toen de sponsor hem in het hotel kwam gelukwensen, was Koppert spoorloos. Reverberi stond erbij te hakkelen in de lobby. Daarom werd hij ontslagen.)

28. Xavier Florencio

In 2006 wint Xavier Florencio de Clásica San Sebastian, door het snelst te sprinten in een kopgroep van 51 renners. Het is zijn enige overwinning van betekenis in een loopbaan van twaalf jaar.

27. Eros Poli

Wereldkampioen (ploegentijdrit). Olympisch kampioen (idem).
En toch is Eros Poli synoniem voor Ventoux. Dat lange lijf, die eindeloze helling… Dankzij zijn ritzege in de Tour van 1994 geloven lange, dikke mensen dat, als alles meezit, ook zij voor één dag een klimmer kunnen zijn. Zij offeren hun zweetdruppels aan Eros, god van de liefde van slungels voor de klim.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief