De trein van Barcelona naar Nîmes rijdt lange tijd langs, soms bijna ín de Middellandse Zee. Het is warm, op 21 juli 1991, zoals het hier zo vaak schroeiend heet kan zijn in deze tijd van het jaar. Airco is er niet in de trein. Enkele tientallen kilometers het binnenland in puft het peloton van de Tour in dezelfde richting, naar het noordoosten. Ik zal ruim op tijd zijn om de finish die dag in Alès mee te maken, maar ik kom niet voor etappewinnaar Moreno Argentin. Ik ben plots op reis gegaan voor de man in het geel.
Een dag eerder heeft collega Sergi me vanuit zijn hotel in de Pyreneeën gebeld, nauwelijks bijgekomen van de emoties van de middag tevoren. Miguel Indurain, net 27 geworden, twee jaar jonger dan wij, heeft bovenop bij het skistation van Val Louron, na een majestueuze etappe van 230 kilometer over de Portalet, de Aubisque, de Tourmalet en de Aspin, de gele trui omgehangen gekregen. Claudio Chiappucci mocht de etappe winnen, zoals Indurain de volgende jaren nog heel veel andere renners een rit zou laten winnen om hen van sportieve vijanden in moreel verplichte geallieerden te transformeren. Ver, ver achter Chiappucci en Indurain is de grote favoriet, de winnaar van de laatste twee Tours, Greg LeMond, op 7 minuten geëindigd.
De laatste week van de Tour moeten we coveren met twee verslaggevers en fotograaf Jon, vindt ook onze chef-sport van El Periódico. Drie jaar na Pedro Delgado gaan we, hopen we, een nieuwe winnaar in Parijs krijgen. We moeten pagina’s volschrijven, die welkom zullen zijn in de verder rustige sportzomer. Spanje zit en ligt tijdens de siësta aan radio en tv gekluisterd, de kranten beleven een opleving in de verkoop met de verhalen over en foto’s van de wielrenner die weinig mensen echt goed kennen.
Op het treinstation van Nîmes komt Sergi me ophalen, we rijden direct naar de meet in Alès, veertig kilometer naar het noorden. Daar willen we van de man in het geel weten hoe zijn dag is geweest. Dat willen we nu elke dag weten, de rest van het peloton zal ons de komende week veel minder interesseren. We beseffen dan nog niet dat de volgende vier zomers exact hetzelfde zullen zijn.