Wij gebruiken cookies
Roger Ilegams
leesvoer

Roger Ilegems, Olympisch kampioen puntenkoers in 1984

"We vierden mijn gouden medaille op Sunset Boulevard"

Blonde manen in een worstenhelm, zwarte roetvegen onder de ogen. Een Noorman op oorlogspad zonder zijn snek. Dat beeld nestelde zich in het collectieve wielergeheugen toen pistier Roger Ilegems in 1984 olympisch kampioen werd in de puntenkoers. Een nieuwe wielergod leek geboren. Maar de zegetochten van de Viking uit Hemiksem waren van korte duur. En het hevigste gevecht leverde hij niet op de velodroom maar in het ziekenhuis.

Tekst: Jeroen Denaeghel Foto's: Diego Franssens

Verstoppertje spelen

Roger Ilegams 1

Dertien jaar was ik, toen ik me op een zaterdagochtend in augustus ‘84 met een kop cornflakes in de zetel nestelde. Voor het eerst experimenteerde de BRT met ontbijttelevisie. Zo kon men verslag uitbrengen van de voorbije nacht op de Olympische Spelen in Los Angeles. De begingeneriek was amper uitgezongen of de presentator kwam met verrassend nieuws: de quasi onbekende Roger Ilegems had voor een eerste Belgische gouden medaille op de Spelen gezorgd. De Vlaamse sportpers stond paf!

“Klopt, ik was geen kanshebber voor een medaille,” zegt Roger Ilegems (58) me zevenendertig jaar later. “De pers tipte eerder op judoka Robert Vandewalle of hoogspringer Eddy Annys. Ik verkeerde nochtans in bloedvorm, alleen wist niemand dat. Dat had ik aan Patrick Sercu te danken. Het jaar voordien had ik in de GP Montroni de wereldtop geklopt. Dat kunstje wou ik graag in ‘84’ herhalen, maar drie maanden voor de Spelen zei Sercu voor een belangrijke wedstrijd tegen mij: ‘Genen prijs vandaag.’ Die lijn trok hij door tot in Los Angeles. Tijdens de reeksen mocht ik ook niet voluit gaan. Dat kostte me bijna de finale. Halverwege stond ik plots 13e, de eerste twaalf mochten maar door. Toen heb ik toch efkes gezweet. Uiteindelijk heb ik toch nog snel een ronde gepakt (een ronde neem je als je terug aan de staart aansluit van het peloton dat voor ¾ compleet is; red) en werd negende. De tactiek loonde, topfavoriet en wereldkampioen Michael Marcussen stak zijn vorm niet weg en dat zou hem de titel kosten. Een puntenkoers is zeer tactisch. Als ze rijden om je te doen verliezen, dan verlies je ook.”

Roger Ilegems 20

Goud!

Roger zet zich schrap aan de tafel. Zijn oogjes achter zijn bril fonkelen. Hij geniet ervan om over zijn moment de gloire uit te wijden. Bij veel ex-renners laat het geheugen hen wel eens in de steek, maar Roger zal twee uur lang zijn carrière minutieus reconstrueren.

“De film van de Olympische puntenkoers kan ik nog integraal afspelen,” zegt hij. “De eerste sprint liet ik aan me voorbijgaan. Dat had ik van mijn broer Etienne geleerd. In het begin zijn ze nog fris en willen ze allemaal punten pakken. De kans dat je dan wint is zo klein, dat je je beter kan sparen voor de latere sprinten. Bovendien liep ik hierdoor opnieuw minder in de kijker. Maar één man had door dat ik in de boter trapte: Udo Hempel, de bondscoach van de Duitsers. ‘Neem het wiel van de Belg!’ zei hij tegen Uwe Messerschmidt. Dat deed hij en werd tweede.”

De koers begon nochtans niet goed voor Ilegems. De Zwitserse favoriet Joerg Mueller nam een ronde. “Sercu stelde me echter gerust: ‘Straks gaat die Zwitser stuk.’ Sercu had immers nog een konijn in zijn tactische hoed zitten. Hij liet zijn poulain op een kleinere versnelling dan de rest rijden. “Daar was ik gloeiend kwaad over. Ik reed altijd met een 51/15, maar nu moest het een 47/14 zijn. Dat is 5 cm per omwenteling minder. Maar volgens Patrick zou dat me helpen in de hitte om frisser te zitten. Dat bleek te kloppen. Op het einde won ik bijna alle sprinten. En dat waren er voor dubbele punten.”

Eén keer kwam Rogers zege nog in het gedrang. Toen de Nederlander Van Egmond, die meer punten had maar een ronde minder telde, in de tegenaanval ging. Door het kopwerk van ploegmaat Rudi Ceyssens bleef hij op een halve ronde hangen en kraakte volledig. “De enige die in dezelfde ronde finishte was Messerschmidt: hij had vijftien punten, ik 37.”

Roger Ilegems 9

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief